Son Gönderiler

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Eusébio

  


Eusébio


Defalarca "tüm zamanların en büyük Afrikalı futbolcusu" olarak anılıyor, Afrika dışında tüm zamanların en büyük Portekizli oyuncusu olarak görülüyor, memleketi Mozambik'te ülkenin şimdiye kadar ürettiği en parlak futbol yıldızı olarak kabul ediliyor, ancak ne olursa olsun Hangi ülke veya kıta Eusébio'yu "kendisine ait" olarak iddia edebilir, şüphe götürmez bir şey, "Kara Panter" in spor tarihinin en önemli figürlerinden biri ve izlemesi en eğlenceli olanlardan biri olmasıdır.

Temel gerçekler

Doğum: 1945
Ölüm: 2014
Ülke: Portekiz
Mevki: Forvet

Kulüpler

Sporting Lourenço Marques (1957-1960)
Benfica (1960-1975)
Rhode Island Oceaneers (1975)
Boston Minutemen (1975)
Monterrey (1975-1976)
Beira-Mar (1976-1977)
Toronto Metros-Hırvatistan (1976)
Las Vegas Quicksilver ( 1977)
New Jersey Amerikalılar (1977-1978)
União de Tomar (1977-1978)
Buffalo Stallions (1979-1980)

İstatistikler

Kulüp futbolu: 575 maç, 580 gol
Milli takım: 64 maç, 41 gol


Biyografi

Erken dönem

Eusébio da Silva Ferreira, tam adı gibi, 1942'de Mozambik Maputo'da doğdu ve şehir o zamanlar Lourenço Marques olarak anılıyordu, hala Portekiz sömürge yönetimi altında.

Beyaz bir Angolalı demiryolu işçisi olan babası Laurindo António da Silva Ferreira, Eusébio 8 yaşında bir çocukken tetanozdan öldü. Dört çocuğunu tek başına büyütmek siyah Mozambikli annesi Elisa Anissabeni'ye kalmıştı.

Küçük bir çocukken Eusébio, genellikle okulu kaçırırken arkadaşlarıyla futbol oynayabildiği sürece yaşadığı yoksulluğu pek umursamıyor gibiydi. Çıplak ayakla ve doğaçlama bir futbol kullanan genç Eusébio, büyüdüğü mahallenin merkezinde basit bir açık alan olan Mafalala'nın 'futbol sahasında' saatler geçirecekti.

Çocukken katılmaya çalıştığı yerel kulüp Grupo Desportivo de Lourenço Marques'in taraftarı olduğu ve katılmaya çalıştığı ancak reddedildiği söyleniyor. Onlardan farklı olarak, Sporting Lisbon'un şehirdeki besleyici takımı Sporting Clube de Lourenço Marques, genç Eusébio'ya kollarını açtı ve 1957'den 1960'a kadar en az iki büyük Avrupa kulübünün, Juventus ve Benfica'nın ilgisini çekti.

Juventus ve São Paulo'nun kaybı, Benfica'nın kazancı

Eusébio'yu henüz 15 yaşındayken fark eden ilk kişi Juventus avcısıydı, ancak annesini İtalya'ya taşınması için ikna etmeye çalıştığında, bunu tartışmadı bile.

Birkaç yıl sonra, bir Benfica temsilcisi onu ziyaret edip oğlunun bir futbolcu olarak parlak bir geleceğe sahip olabileceğini söylediğinde, o 'evliliği' kutsayarak bir yakışıklıyı kabul etti (o zamanın standartlarına göre çok fakir bir mahalle) bir miktar para.

Eusébio'nun Benfica için oynaması o kadar kolay değildi, çünkü kendi şehrinde Sporting'in besleyici takımında oynuyordu. Benfica'nın önce Portekiz'e seyahat etmesini sağlamak için 'filme benzer' bir plan hazırlaması ve ardından konu çok fazla dikkat çekmeyi bırakana kadar birkaç ay radarın altında kalması gerekiyordu.

Haberlere göre, Benfica halkının olabildiğince az dikkat çekmek için kullandığı 'Ruth Malosso' adlı bir kod adı bile verildi.

Benfica'ya katılmadan önce, Eusébio'nun, küresel bir futbol ikonu haline gelecek bir oyuncu edinme fırsatını kaçıran Brezilya tarafı São Paulo'ya teklif edildiği belirtilmelidir Eusébio'yu eski Benfica oyuncusu Brezilyalı José Carlos Bauer izledi ve São Paulo'nun Mozambik'teki 'bulgusunu' bilmesini sağladı. Bauer, gereken parayı ödemeyi reddettikten sonra, şans eseri onlar için aynı hatayı yapmayan Benfica'ya döndü.

"Kartallar" a liderlik eden bir "Panter"

EusébioEusébio, Aralık 1960'ta 18 yaşında Portekiz'e geldi, ancak Benfica Mayıs ayına kadar onu kaydettirmekten kaçındı. Sporting'le işler sakinleştikten sonra, ilk maçına Portekiz takımının Atlético Clube de'yla yaptığı hazırlık maçında hat-trick yaptı. Önümüzdeki ay, Benfica'nın ilk Avrupa Kupası'nı İsviçre'nin Bern kentinde oynanan finalde Barcelona'yı 3-2 yenerek kazanmasının ertesi günü, Haziran ayında resmi ilk maçıydı .

Hemen ertesi gün Benfica, Vitória de Setúbal ile Portekiz Kupası maçı oynayacaktı, Portekiz Futbol Federasyonu tarihi değiştirmeyi reddetti, bu yüzden Benfica yedeklerle oynadı. Eusébio tekrar gol attı.

Tam bir yıl sonra, 20 yaşında olan Eusébio, Benfica'nın ilk takımında yer almakla kalmadı, aynı zamanda Amsterdam'da Real Madrid'e karşı iki ardışık Avrupa Kupası zaferinde 5-3 galibiyetlerinde önemli isimlerden biriydi Puskas'ın Madrid'ine karşı, Eusébio iki gol attı (son iki gol), bu da onun temelli geldiğini açıkça ortaya koydu.

15 yıllık Benfica oyuncusu Eusébio, hızı ve "öldürücü içgüdüsü" nedeniyle "Kara Panter" olarak anıldı (ilk aşamada 100 metre koşması sadece 11 saniye sürdü), 11 Şampiyonluk şampiyonluğu kazandı, Beş Portekiz Kupası kupası, tabii ki 1962 Avrupa Kupası ve sayısız kişisel onur, 1965 Ballon d'Or ile altmışlı yıllardaki "kuralının" kanıtı.

Yaz neredeyse Portekiz'i bir Dünya Kupası kazandı

Bir yıl sonra, İngiltere'nin 1966 Dünya Kupası finallerinde Portekiz'i son dörde götürdü (ve dokuz golle turnuvanın en skorer ismi olarak bitirdi) ve burada en iyi şansı olan uzatma dakikalarında ev sahiplerine düştüler. sonuna kadar gidin ve bir Dünya Kupası kazanın.

33 yaşında olan Eusébio, Benfica kariyerine son verdi, ancak çoğunlukla Kuzey Amerika'da olmak üzere beş yıl daha futbol oynamaya devam etti. Benfica için attığı gol sayısı, kişinin hangi oyunları hesaba kattığına bağlıdır. Dostluk maçları dahil, "Eagles" formasını 700'den fazla giydi ve çoğu dinamit sağ ayağıyla, o zamandan beri aşılmayan sayılarla ve muhtemelen asla geçemeyecek 700'den fazla gol attı.

Pantheon, bir futbol tanrısı için uygun bir "" dinlenme "yeri

Eusébio, 2014'te Lizbon'da 71 yaşında öldü, Portekiz'de, memleketi Mozambik'te ve dünyanın geri kalanında milyonlarca insanı üzdü; hem onu ​​oynarken izleme şansı olan çağdaşları hem de okuyarak büyüyen gençleri ve 'Kara Panter' efsanesi hakkında her şeyi duymak. Ölümünü Portekiz hükümeti tarafından ilan edilen üç günlük bir yas dönemi izledi, öte yandan Alfredo Di Stéfano'nun öldüğü gün dediği gibi "tüm zamanların en iyi oyuncusu" nun kalıntıları Ulusal Pantheon'a taşındı ( "Tüm Tanrılar" için Yunanca) Temmuz 2015'te, yalnızca en önemli Portekiz vatandaşlarının en önemlilerinin gömüldüğü bir yer.

Buradaki ironi, Eusébio'nun memleketi Mozambik'te siyah bir çocuk olarak ırkçılıkla karşı karşıya kalmasının ortak bir sır olması ve Benfica'da bile sürekli olarak ayrımcılığa uğradığı, beyaz takım arkadaşlarından daha az para kazandığı söyleniyor. Hayatında / kariyerinde toplum içinde konuşmaktan her zaman kaçındığı 'ırkçılık' bölümü.

Yorum Gönder

0 Yorumlar