Son Gönderiler

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Luís Figo

  


Luís Figo


Luís Figo her zaman sahadaki en yaratıcı oyuncuydu. Hızlılığı, zarafeti ve topla olan becerisi sayesinde Figo, bire bir durumlarda başarılı oldu, defans oyuncularını sık sık hileler ve atlamalarla yenerdi. Ayrıca La Liga'daki 106 asistinden de anlaşılacağı gibi liderlik becerileri ve gol atma fırsatları yaratma yeteneği ile tanınıyordu - sadece Leo Messi'den ikinci.

Temel gerçekler

Doğum: 1972
Ülke: Portekiz
Mevki: Orta Saha

Kulüpler

Sporting (1989–1995)
Barcelona (1995–2000)
Real Madrid (2000–2005)
Inter (2005–2009)

İstatistikler

Kulüp futbolu: 577 maç, 93 gol
Milli takım: 127 maç, 32 gol

Biyografi

Erken Mükemmellik

Figo, genç bir oyuncu olarak kendisini Portekiz'in "Altın Nesil" in lideri olarak konumlandırdı. Rui Costa ve Joao Pinto gibi oyuncuların yanı sıra Figo, Portekiz'i U-16 ve U-20 Avrupa Şampiyonalarında zaferlere taşıdı. Kulüp seviyesinde, kariyerine 1995'e kadar oynadığı ve İspanyol devleri Barcelona'ya geçtiği Sporting CP'de başladı .

Barselona'da Figo'nun kariyeri gerçekten yükseldi. Takip eden beş yıl boyunca, Kupa Galipleri Kupası (1997) ve iki La Ligas (1998, 1999) kazanan kulüpte büyük bir rol oynadı. Başarılarından dolayı 2000 yılında bir Ballon d'Or kazandı. O döneminin Katalonya'daki en saygın futbolcusuydu, bu yüzden Figo aynı yıl Real Madrid'e geçişi kabul ettiğinde herkes şok oldu .


Galacticos

Görünüşe göre Figo'nun imzalanması, Real Madrid'in her yıl küresel bir yıldıza imza attığı Florentino Perez'in "Galactico Dönemi" nin başlangıcıydı. Gelişinden kısa bir süre sonra Figo'ya Zidane , Ronaldo ve Beckham katıldı Eski kulübüne karşı ilk maçında Figo, tüm Nou Camp tarafından alay konusu oldu ve onu parmaklarını kulaklarına götürmeye zorladı. İkinci oyun çok daha iyi gitmedi, çünkü taraftarlar bir domuz kafası da dahil olmak üzere çok sayıda nesne fırlatarak onun bir köşeye girmesini rutin olarak engelliyorlardı.

Bu olaylara rağmen Figo, Real Madrid'de başarılı bir kariyer yaşadı. Orada geçirdiği beş yılda, iki La Ligas (2001, 2003) ve 2002'de bir UEFA Şampiyonlar Ligi kazandı. 2001'de FIFA Yılın Oyuncusu seçildi.

Bu süre zarfında Figo, uluslararası sahnede de önemli adımlar attı. Euro 2000'de Portekiz'i yarı finallere taşıdı ve burada Trezeguet'ten altın golle 2-1 kaybettiler. 2002 Dünya Kupası'nda hayal kırıklığı yaratan bir grup aşaması elemesinden sonra Figo ve Portekiz, Euro 2004'te geri döndü. Ancak, son engeli aşamadılar; Final maçında Yunanistan onları 1-0 yendi.


Daha Sonra Kariyer

Uluslararası alanda Figo, 2006 Dünya Kupası'nda kuğu şarkısını beğendi Kaptan olarak onunla birlikte, Portekiz gruplarının zirvesini tamamladı ve yarı finallere giderken Hollanda ve İngiltere'yi geçerek gitti Fransa'ya 1-0 yenilmesine rağmen , bu hala Portekiz'in kırk yıldaki en iyi Dünya Kupası finaliydi. Üçüncülük maçı, Figo'nun Portekiz için oynadığı son maçtı; kariyerini 127 maçta 32 golle tamamladı.

Real ile sözleşmesi sona erdikten sonra Figo, Inter Milan'a katıldı Alacakaranlıkta oynadığı yıllarda biraz hız ve hareketlilik kaybetmesine rağmen, yine de bir oyun kurma rolüne katkıda bulunabilecek kapasitedeydi. Bu, Inter ile dört sezonunun her birinde Serie A'yı kazanmayı başardığı için Figo'nun kariyerindeki en başarılı aşaması olduğunu kanıtlayacaktı. Kulübün 2009 Serie A şampiyonluğunu kazandığı aynı gün Figo futboldan emekli olduğunu açıkladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar