Son Gönderiler

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Marco van Basten

  


Marco van Basten



Futbolda her yıl gerçekten parlayan birkaç oyuncu var. Gerçekten baskın bir kariyer çok, çok nadir bir şeyken, daha uzun yıllar sahneye hakim olan insanları nadiren görüyoruz. Mevcut futbol taraftarları, Messi ve Ronaldo'nun, istatistikleri tarihin hiçbir döneminde tekrarlanmayan benzersiz oyuncular olduğunu düşünüyor gibi görünüyor. Bu kısmen doğru olsa da, geçmişte kesinlikle sadece büyük başarılar elde etmekle kalmayıp aynı zamanda oyunu tarzları, zekaları ve yetenekleri ile değiştiren oyuncular vardı. Bunların arasında şüphesiz Marco van Basten'i bulabiliriz.

Temel gerçekler

Doğum: 1964
Ülke: Hollanda
Pozisyon: Forvet

Kulüpler

Ajax (1981–1987)
Milan (1987–1995)

İstatistikler

Kulüp futbolu: 373 maç, 276 gol
Milli takım: 58 maç, 24 gol


Biyografi

Çocukluk

31 Ekim 1964'te doğan Hollandalı forvet, şimdiye kadar harika oyunu oynayan en etkili oyunculardan biri. Profesyonel kariyeri 10 yılı aşkın bir süredir devam etti, bu süre zarfında 373 maça çıktı ve temsil ettiği kulüpler için 276 kez net buldu. Ayrıca milli takımı için 58 kez forma giydi ve 24 gol attı. Marco van Basten, popüler inancın aksine çok atletik bir forvet değildi, ancak zekaya, yakın top kontrolüne ve yeteneğine güveniyordu. Oyun kariyerinden oldukça erken emekli olduktan sonra, van Basten bir yönetici kariyerine başladı ve makul bir başarı elde etti.


Oyun kariyeri - Erken Yıllar ve Ajax

Kariyerinin ilk büyük başarılarını bileceği Ajax'a katılmadan önce Marco van Basted, başta UVV Utrecht olmak üzere Utrecht'teki yerel takımlarda oynadı. Ajax, genç ve gelecek vaat eden forvetle 1981 yazında hızlı bir şekilde sözleşme imzaladı ve onu ilk kez NEC Nijmegen'e karşı bir maçta kullandı, bu maçta van Basten da fileyi bulmayı başardı. Sonraki sezon, o sırada Avrupa Futbolunda en iyi golcü olan Wim Kieft ile orta forvet için yarışarak kendini kanıtlaması gereken bir sezondu. Genç yaşına rağmen van Basten, 20 maçta 9 gol atmayı başardı.

Bundan sonra ne olacağını kimse tahmin edemezdi. Kieft'in İtalya'ya gitmesinin ardından van Basten, Ajax'ın ana saldırı tehdidi haline geldi. Sonraki 4 sezon boyunca Hollandalı kulüp için 133 maçta 128 gol atarak 1986-1987 sezonuna kadar Eredivisie'de üst üste dört kez en golcü unvanını kazandı. 1987'de Ajax ile Kupa Galipleri Kupası'nı kazandıktan sonra van Basten, birçok büyük Avrupa kulübü için kısa sürede çok cazip bir transfer hedefi haline geldi ve bunlardan biri imzasını almayı başardı.


Oyun kariyeri - İtalya

van Basten Milano'daAC Milan başkanı Silvio Berlusconi, Hollandalı forvetin büyük bir hayranıydı ve onu 1987'de Milano'ya getirdi. Burada, aynı derecede ünlü 2 Hollandalı futbolcuyla birlikte futbol tarihinin en ünlü hücum ortaklıklarından birini kuracaktı: 1988'de katılan Frank Rijkaard ve Ruud Gullit . İlk sezon, ağır ayak bileği sakatlığı nedeniyle sadece 11 maç oynayan van Basten için pek etkileyici değildi.

Sonraki olanlar muhteşemden başka bir şey değildi. Van Basten, Steaua Bucuresti'ye karşı son maçında iki gol atarken, 1989'da Avrupa Şampiyonlar Kupası'nı kaldırdı.ve İtalya'da 201 maç oynadı ve 124 gol attı. Tarihte tek bir Şampiyonlar Kupası maçında 4 gol atan ilk oyuncu olarak başka bir rekora sahip ve Milan'ın takımdaki birçok şerefinde önemli bir parçaydı: 4 Serie A şampiyonluğu, 2 Şampiyonlar Kupası, Kıtalararası Kupalar ve Avrupa Süper Kupaları ve 4 İtalyan Kupası.


Kariyer Oynama - Hollanda

Marco van Basten, 1983'te Hollanda üst düzey takımı için ilk çıkışını yaptı. Hollanda tarihinin en önemli golcülerinden biri oldu; 1988'de Avrupa Şampiyonasında 5 gol attı ve takımının rekabeti kazanmasına yardımcı oldu. Futbol tarihinde Sovyetler Birliği ile yaptığı finaldeki inanılmaz golüyle hatırlanacak, sıkı bir açıdan kalecinin üzerinden filenin arkasına geçen çarpıcı bir voleybol. Toplamda milli takımı için 58 maç oynadı ve 24 gol attı.

Yönetim Kariyeri

van Basten yüzüMarco van Basten, sakatlığı nedeniyle iki sezonun ardından kenarda asılı kaldıktan sonra, 29 Temmuz 2004'te Hollanda milli takımına koçluk yaptı. Sadece 6 mağlubiyeti sayan iyi bir genel rekora rağmen; van Basten takımı herhangi bir büyük kupaya götüremedi. Daha sonra Ajax, Heerenveen ve AZ Alkmaar'a koçluk yaptı ve şu anda Hollanda kıdemli takımında yardımcı antrenör.

Marco van Basten, sadece istatistikleriyle tanımlanamayan oyunculardan biri - ne kadar harika bir forvet olduğunu gerçekten anlamak için onun oynadığını görmelisiniz. Emekliliği, futbol tarihinin en talihsizlerinden biri olarak kabul ediliyor ve van Basten, son maçını sadece 28 yaşında oynuyor. 1992'de yılın FIFA Dünya Oyuncusu seçilen ve Ballon d'Or'u 3 kez (1988, 1989 ve 1992) kazanan van Basten, hem uluslararası hem de Hollanda'da spor tarihinde önemli bir figürdür. Onun dehası, gelecek nesillere kesinlikle öğretecek ve onları memnun edecektir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar