Son Gönderiler

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Thierry Henry

 



 Thierry Henry zafer, efsanevi statü ve tek arzusu rakibini yenmek olan ölümcül bir forvetle eşanlamlı bir isimdir. Henry, sadece Arsenal'e sadık olanlar arasında değil , İngiltere'deki ilk yıllarında Fransızları ileriye doğru izleyen herkesle ünlüdür . Emekli Fransız futbolcu, İngiliz tarafı Arsenal ve Fransız milli takımı için rekor bir golcü . Bu kısa biyografi, efsanenin çocukluk hayatını, futbol kariyerini ve başarılarını gösteriyor.

Temel gerçekler

Doğum: 1977
Ülke: Fransız
Pozisyon: Forvet

Kulüpler

Monaco (1994–1999)
Juventus (1999)
Arsenal (1999–2007)
Barselona (2007–2010)
New York Red Bulls (2010–2014)
Arsenal (2012, kiralık)

İstatistikler

Kulüp futbolu: 581 maç, 284 gol
Milli takım: 123 maç, 51 gol


Biyografi

Çocukluk

Thierry Daniel Henry, 17 Ağustos 1977'de Paris'in küçük bir banliyö kasabası olan Les Ulis'de, Antoine ve Marylese Henry'nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluk hayatını getto benzeri bir mahallede geçirdi. Aile küçük bir apartman dairesinde yaşamasına rağmen, babası onu spor yapmaya ve enerjisinin çoğunu atletizm için harcamaya teşvik etti. Antoine, Henry'yi yerel futbol maçlarına götürürdü ve çok geçmeden onun yaşındaki çocuklara kıyasla daha iyi bir futbolcu olduğu ortaya çıktı. Les Ulis ve Palaiseau'nun genç takımına katıldı ve 13 yaşındayken Viry-Chatillon için Under-15 takımında oynuyordu.


Ebeveynleri ayrıldığında annesi onu daha çok futbola odaklandığı Alexander Fleming Okulu'na katılmaya Orsay'a götürdü. 14 yaşında Fransız Futbol Federasyonu'nun Clairefontaine Akademisi'ne seçildi.

Profesyonel kariyer

Akademi'deyken Henry, o zamanki Monaco yöneticisi Arsene Wenger ile bir çıraklık sözleşmesi imzaladı ve ilk profesyonel görünümünü 1994'te Nice'e 2-0 kaybettiği yerde yaptı . 1996'da Henry, Wenger'in vesayeti altında Fransa'nın Yılın Genç Oyuncusu oldu. Avrupa Şampiyonası sırasında Fransa'nın 18 Yaş Altı takımına liderlik etti ve yarışmada 7 gol attı. Muhteşem performansları ona Fransa'yı temsil eden ve 1998'de FIFA Dünya Kupası'nı kazanan Fransız takımında bir yer kazandı. Burada Patrick Vieira (Arsenal), Laurent Blanc (Olympique Marseille), Marcel Desailly (AC Milan) gibi büyük oyuncularla birlikte oynadı , Zinedine Zidane (Juventus), Robert Pires (FC Metz), Lilian Thuram (Parma), Fabian Barthez (AS Monaco) ve Emmanuel Petit (Arsenal).


Thierry HenryHenry , 1999'da Juventus'a katılmadan önce Monaco için 105 maçta 20 gol attı ve Fransız futbolcuyu İtalyan Serie A'ya almak için 10,5 milyon pound ödedi . Henry, Juve'de beklenen başarıyı elde edemedi ve sadece bir sezon sonra, akıl hocası Arsene Wenger ile birleştiği 11 milyon pound için Arsenal'e katıldı.


Birincil rolü bir sol kanat oyuncusu olmasına rağmen, Wenger, Henry'yi daha sonra İngiliz Premier Ligi'nin gördüğü en ölümcül grevcilerden biri haline getirdiği bir forvet oyuncusu yaptı. Takımın ana golcüsü oldu ve harika bir ilk sezonun ardından Arsenal'deki ikinci sezonu daha da başarılıydı. Arsenal'i Liverpool'a karşı FA Cup finaline götürdüancak Wembley'de 2-1 yenilgiye uğradıktan sonra galibiyet yetersiz kaldı.


2001/2002 sezonunda, Thierry Henry ligde 24 gol atarak ligin en çok gol atan oyuncusu oldu. Ayrıca Arsenal'i Barclays Premier League ve FA Cup'ı kazandıkları bir çifte götürdü. Ertesi yıl, birlikte tüm yarışmalarda Arsenal için 32 gol daha attı ve kulübünü finallerde maçın adamı seçildiği başka bir FA Cup kupasına götürdü. 2003/2004'te Henry, Premier Lig'in en golcü oyuncusuydu ve harika bir 30 gol attı ve Arsenal'in tek bir maç bile kaybetmeden şampiyonluğu kazanmasına yardımcı oldu. Bu onlara, Arsenal'in 2003/2004'te tekrar yapmasından 115 yıl önce Preston North End (1888/1889) tarafından en son elde edilen bir başarı olan Yenilmezler unvanını kazandı.


2004'te Henry, yarım yüzyılda üst üste iki yıl boyunca FWA Yılın Futbolcusu seçilen ilk oyuncu oldu. 2005'te Arsenal'i Manchester United'a karşı FA Cup finaline yönlendirdi, ancak Arsenal'in 10. FA Cup'ı kazandığı final maçında onu tutmayan bir diz sakatlığı yaşadı. 17 Ekim 2006'da Henry, Ian Wright'ın 185 gol rekorunu kırarak Arsenal'in tüm zamanların en golcü oyuncusu oldu ve şu an Arsenal'in 228 golle en çok gol atan oyuncusu oldu. EPL'de 3. kez Yılın Futbolcusu seçildi ve 59 yılda 3 kez gıpta edilen ödülü alan ilk oyuncu oldu. Hiç kimsenin Arsenal kahramanını unutmadığından emin olmak için, Arsenal yıldızlarını stadyumun dışında ölümsüzleştiren beş heykelden biri olan Emirates Stadyumu'nun dışına bronz bir heykel yerleştirildi .


Henry'nin Arsenal'deki en büyük gollerini içeren bir derlemeye bakın:


Milli takımda Henry2002 Dünya Kupası zaferinin yanı sıra Thierry Henry, 2000 yılında UEFA Euro'yu kazanan takımın bir parçasıydı. İki yıl sonra, Fransız takımı için Kore / Japonya Dünya Kupası'nda tam bir fiyaskonun ardından ruh hali daha düşüktü ve sinirli Henry, ikinci maçta Uruguay'a kırmızı kart gördü. Fransa'nın finale çıktığı 2006 Dünya Kupası'nda (İtalya bir penaltı atışından sonra kazanır) Henry ile takımda daha iyi gidecekti.


UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde 2006'da İspanyol devleri FC Barcelona'ya karşı kaptanlık yaptı , ancak Alman kaleci Jens Lehman'a Arsenal'i 10 adama indiren kırmızı kart gördükten sonra maçı 2-1 kaybetti. Bir yıl sonra Henry, 24 milyon pound için Barcelona'ya katıldı ve burada İspanyol tarafı için ilk golünü 3-0'lık alçakgönüllülüğünde attı.Şampiyonlar Ligi'nde Olympique Lyon . Henry, 2009 yılında teknik direktör Pep Guardiola'nın altında Copa del Rey, İspanya La Liga , İspanya Süper Kupası, EUFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupası ve FIFA Dünya Kulüpler Kupası'ndan oluşan altı kupa kazanan Barcelona tarafının bir parçasıydı .


2010'da ABD'ye taşındı ve burada MLS tarafı New York Red Bulls ile sözleşme imzaladı ve kulüpteki ilk golünü San Jose Depremleri'ni 2-0 yenerek attı. 2011-2012 sezonunda iki aylık bir kredi büyüsü için Arsenal'e geri döndü ve FA Cup 3. turunda Leeds United'a karşı tek gol de dahil olmak üzere önemli goller attı. 2012'de Red Bulls'a geri döndü ve burada MLS kulübü için Montreal Impact'e karşı 5-2 galibiyetinde ilk hat-trickini yaptı. 1 Aralık 2014'te New York Red Bulls'tan ayrıldı ve 16 Aralık 2014'te emekli olacağını açıkladı.


Kariyerden sonra

Ayakkabılar rafa konulduktan sonra Henry, Sky Sports için uzman bir yorum olarak çalışacaktı. Henry, 2003 yılında Claire Merry ile evlendi ve kendisinden Tea adında bir çocuğu oldu. Ancak beş yıl sonra Aralık 2008'de resmen boşandılar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar